L’Espluga de Francolí es prepara per acollir, del 25 al 28 de gener de 2024, la 458a edició de la Fira de Sant Vicenç, un esdeveniment històric que fusiona la tradició amb la mostra de productes, gastronomia i artesania. Sota el lema “El Foc – El nostre origen 2024”, aquesta edició busca ressaltar la importància del foc en la història i la cultura.
Diversitat d’activitats i recinte firal
El dissabte de la Fira serà ple d’activitats diverses. Al matí, es realitzarà una ofrena floral davant la plaça d’homenatge als espluguins morts a Mauthausen, en commemoració del Dia Internacional de les Víctimes de l’Holocaust. Durant tot el dia, la plaça de l’Església serà l’epicentre amb un punt informatiu, tallers infantils i diverses rutes turístiques, incloent-hi visites a les Coves de l’Espluga, Fassina Balanyà i la Ruta Templera i Hospitalera.
A les 11 del matí, tindrà lloc la inauguració oficial del recinte Firal de la 458a Fira de Sant Vicenç – El Foc el nostre origen 2024 amb la participació d’autoritats locals. El recinte firal acollirà parades de productes agroalimentaris, gastronòmics, artesanals, tèxtils, roba, articles per la llar, comerç local, empreses i serveis.
Aquest any el foc convidat són la Colla de Diablons de Riudoms, la Colla de Diables de Riudoms i Lo Dràcum, que conjuntament amb els Diables Kids de l’Espluga, que celebren 10 anys de la creació de la colla infantil, duran a terme un espectacle de foc a la plaça Montserrat Canal a 2/4 de 9 del vespre. Relacionat amb el foc també destaca l’espectacle i demostració de forja artística dels tallers Forja Cal Biel i Forja VPT a la plaça de l’Església, abans però es durà a terme la creació d’una escultura que homenatjarà als companys de la colla de Diables de l’Espluga que han perdut la vida des de la seva creació. Aquests dos actes se celebraran el dissabte de la Fira.
La programació del diumenge inclourà activitats a l’estand del Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet. A les 7 de la tarda, el Teatre del Casal acollirà l’obra de teatre “Meugenio. REUbicando al Genio”, protagonitzada per Toni Climent, que busca mantenir viva la flama del record d’Eugeni. Les entrades es poden trobar a Entràpolis o bé a l’Oficina de Turisme.
La gastronomia serà protagonista durant tot el cap de setmana amb l’Esmorzar Popular de la Fira, on es podrà gaudir de caldo, llonganissa a la brasa i pa torrat durant el dissabte i diumenge. També es realitzaran tast i mostra de vins del Niu Celler i es podrà adquirir el “Pa de la Cova”, una iniciativa comercial i gastronòmica dels Forns de Cal Tullet, Cots i Forn de la Vila.
A més, també hi haurà un estand amb programació en directe de l’Espluga FM Ràdio, que es podrà seguir al 107.4 FM, per internet a EFMR.cat o pel canal del TDT. Durant tot el cap de setmana per aquest mateix estand passaran antics col·laboradors de l’emissora, ja que enguany celebra la seva 40a Temporada de ràdio.
La música també tindrà un paper important. El mateix divendres al local d’Auvënguen, a partir de les 9 de la nit i fins a les 2 de la matinada, Nit jove de la Fira amb DJs. L’endemà al Pavelló del Casal, a partir de les 00:30 h, concert amb el grup de versions Her Majesty Band. El mateix dissabte, però a les 6 de la tarda i des del local de l’Associació de Jubilats i Pensionistes hi haurà un berenar amb música en directe dels joves espluguins Bernat Morlans i Gerard Bel.
Un any més, l’espai al voltant de l’aparcament del Pavelló del Casal oferirà atraccions de fira, amb una hora sense música per als infants amb hipersensibilitat sensorial de 5 a 6 de la tarda.
Actes previs a la fira
Els actes de la Fira començaran el dijous amb la conferència de la Formació Permanent “Pinzellades a la iconografia medieval: Sant Climent de Taüll, història i art” a càrrec de Jordi Rius Juvé. Divendres, el Museu de la Vida Rural organitza una conversa anomenada “Víctor Català, del drama rural a la mirada ecològica”, en la qual hi participaran el poeta Enric Casasses, la poeta Blanca Llum Vidal i amb les comissàries de les dues exposicions temporals que es poden veure a l’MVR, Anna Maria Andevert, comissària de Tros de dona i Elvira Prado Fabregat comissària de Més lloc per a la fosca. Aquestes dues exposicions temporals del MVR també es podran veure durant tot el cap de setmana al mateix Museu de la Vida Rural.
La Fira compta amb el suport i la implicació de diverses entitats i institucions del municipi, així com l’aplicació en marxa del Pla d’Impuls de la Fira per al període 2023-2025, que busca reforçar i posicionar l’esdeveniment en el mapa de fires del territori i del país.