Aquest dimecres, 30 d’octubre, s’ha presentat l’avantprojecte de museïtzació dels gravats paleolítics de la Cova de la Font Major, coincidint amb el cinquè aniversari de la descoberta d’aquests gravats realitzats al llarg del Paleolític Superior i amb una antiguitat d’entre 36.000 i 10.000 anys.
A la roda de premsa celebrada a l’interior de la Cova de la Font Major han assistit la regidora de Turisme, Mar Gili; l’arqueòleg descobridor, Josep M. Vergès; i representants de l’empresa Croquis, que s’han encarregat de l’elaboració del projecte.
Aquest avantprojecte preveu una rèplica a escala real d’un sector de les galeries dels gravats, per tal de protegir els gravats originals i fer-les accessibles al públic. La reproducció es basa en escanejos d’alta resolució i fotografies del santuari, i està previst que s’ubiqui en un espai de la cova de la Vila habilitada per a la visita general. Així, els visitants podran gaudir d’una experiència visual i sensorial fidel als gravats originals, protegint alhora la integritat d’aquest patrimoni paleolític.
El projecte inclou diversos espais museogràfics: una reproducció de les superfícies gravades, un espai d’experimentació sensorial que recrea les condicions reals de les galeries, i una àrea d’interpretació amb recursos visuals per facilitar la comprensió de les formes i simbolismes dels gravats. El recorregut també comptarà amb una maqueta de les galeries de Can Palletes i un sistema d’il·luminació especial per destacar els relleus i superposicions dels gravats més singulars.
El cost de la museïtzació està previst al voltant d’un milió d’euros, i l’avantprojecte, que ha tingut un cost d’onze mil euros, ha estat finançat en un 80% gràcies a una subvenció del Departament de Cultura destinada a inversions en jaciments arqueològics i paleontològics amb finalitat de visita pública. Aquest és un projecte que es preveu realitzar en fases per facilitar la seva execució i garantir l’obtenció de finançament.
Un cop presentat l’avantprojecte, l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí iniciarà la cerca de finançament per fer realitat aquest projecte, que pretén ser un pol d’atracció cultural i patrimonial.
El santuari paleolític de la cova de la Font Major
El santuari paleolític de la cova de la Font Major és una de les descobertes arqueològiques més importants de Catalunya. Localitzat el 30 d’octubre de 2019 per part de l’arquelog de l’IPHES, Josep M. Vergès, conté més de 400 gravats que daten de fa d’entre 36.000 i 10.000 anys, representant animals com cavalls, cérvoles, urs i cabres, així com símbols abstractes. Aquest conjunt d’art rupestre és excepcional pel seu estil i qualitat, convertint-lo en un dels santuaris més destacats de la regió mediterrània.
Els gravats es troben en una zona de difícil accés i molt fràgil, per la qual cosa no poden ser visitats directament. Realitzats sobre capes de llims arenosos molt tous, es poden malmetre fàcilment. Per això, l’ús de tècniques d’escaneig en 3D ha estat clau per documentar aquest patrimoni únic i garantir-ne la preservació a llarg termini.