Tríptic informatiu de Les Masies i les Brigades Internacionals
L’Ajuntament de l’Espluga de Francolí, presenta el projecte d’impuls de l’espai de memòria “Les Masies i les Brigades Internacionals”, en el marc del 84è aniversari de la commemoració del Comiat de les Brigades Internacionals que va tenir lloc el 25 d’octubre de 1938 a l’Alberg de l’Espluga. Una segona acció al municipi en l’àmbit de memòria històrica, que se suma al projecte que la regidoria de cultura presentava el passat 2021, “Memòria a peu de carrer”, un homenatge als deportats als camps d’extermini, i que culminarà en uns anys amb la col·locació de les llambordes Stolpersteine.
Aquest 2022 des de l’Ajuntament, s’ha impulsat una taula de treball conjuntament amb Memorial Democràtic i les direccions de l’Alberg L’Espluga de Francolí Xanascat (Agència Catalana de la Joventut) i del Camp d’Aprenentatge dels Monestirs del Cister per impulsar el projecte de l’espai de memòria de “Les Masies i les Brigades Internacionals”. Des d’aquest mes d’agost, i gràcies al conveni signat entre el consistori i el Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, aquest espai està integrat a la Xarxa d’Espais de Memòria i reconeix a l’Ajuntament com a titular de l’espai i la seva senyalització.
L’ESPAI DE MEMÒRIA OBERT AL PÚBLIC
Ara, fruit del treball entre els agents implicats en el projecte d’impuls de l’espai de memòria “Les Masies i les Brigades Internacionals”, es presenta, coincidint amb el 84è aniversari del Comiat de les Brigades Internacionals, una iniciativa que té per objectiu, revaloritzar i obrir l’espai de memòria al públic en general.
L’Ajuntament de l’Espluga amb el suport de Memorial Democràtic, ha editat i presentat un tríptic informatiu i divulgatiu sobre l’espai de memòria, on s’hi detalla la història d’aquest espai en el context de la Guerra Civil i els usos de Les Masies durant el segle XX. Un element del qual se n’han editat un miler i mig d’exemplars en català i que en els pròxims mesos es podrà trobar en castellà, francès i anglès. Un contingut que també es pot trobar en l’àmbit digital, amb un apartat web a esplugaturisme.cat i la geolocalització de l’espai a Google Maps. Oferint en tots els casos, un horari d’obertura, informació de caire històric, il·lustrat amb imatges i que destaca els espais i esdeveniments succeïts en l’espai.
Un projecte que inicia el camí cap a la commemoració dels 85 anys del Comiat de les Brigades Internacionals, que tindrà lloc l’octubre de 2023, i en el que l’Ajuntament de l’Espluga, Memorial Democràtic, l’Agència Catalana de la Joventut i el Camp d’Aprenentatge Els Monestirs del Cister treballen per a bastir accions i intervencions que reforcin la presència de l’espai de memòria a la Conca de Barberà.
L’ORIGEN DE L’ESPAI DE MEMÒRIA
L’any 2003 Nil Thraby i el col·lectiu “No jubilem la Memòria”, organitzaven unes jornades i actes commemoratius a l’Alberg, amb motiu del 65è aniversari del comiat de les Brigades Internacionals a l’Alberg l’Espluga de Francolí, amb la col·laboració d’institucions i entitats de la Conca de Barberà. En aquest hi participen Nil Tarby, Dan Bessies, Andreu Mayayo, Josep M Porta i institucions com el Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla entre d’altres, en unes jornades dedicades a la memòria històrica, que van donar a conèixer els fets succeïts en aquest espai.
Nil Thraby, un dels experts en les Brigades Internacionals i estudios de la vida de Gerda Taro, periodista gràfica de guerra alemana, i parella de Robert Capa. Fou qui va descobrir en una visita a l’Albert, cercant localitzacions de les imatges de guerra, que era l’espai on havia tingut lloc el comiat de les Brigades internacionals l’octubre de 1938.
Els següents anys són diverses les iniciatives que es van desenvolupant en l’entorn d’aquest espai de memòria, però no és fins a l’any 2016 que a iniciativa del Camp d’Aprenentatge dels Monestirs del Cister, s’impulsa una exposició sobre el comiat de les Brigades Internacionals, al mateix edifici.
Ja l’any 2018, el Departament de Justícia organitza un acte commemoratiu del 80è aniversari del traspàs d’armes i banderes de les Brigades Internacionals al Govern de la República. Presideix l’acte la consellera de Justícia Ester Capella. Assisteixen entre d’altres, representants de l’Associacione Italiana Combattenti Volontari, Associació Catalana Expressos Polítics del Franquisme, Amical de les Brigades Internacionals. És en aquell moment que el mateix Departament i Memorial Democràtic instal·len una peanya commemorativa a l’entrada de l’Alberg, amb el suport de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí.
Finalment, entre els anys 2021 i 2022 a iniciativa de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí, i conjuntament amb les direccions de l’Alberg L’Espluga de Francolí Xanascat i del Camp d’Aprenentatge dels Monestirs del Cister s’estableix una taula de treball per impulsar el projecte de l’espai de memòria de “Les Masies i les Brigades Internacionals”, rebent el suport de Memorial Democràtic i de l’Agència Catalana de la Joventut.
EL PAS DE LES BRIGADES INTERNACIONALS I EL LLEGAT DE LES MASIES
Les Masies i les Brigades Internacionals
“Habéis venido a España, espontáneamente, a defender nuestro país […] por vuestra propia voluntad de sacrificar lo que más difícilmente se presta a nadie: a sacrificar la vida. Veníais a defender la justicia, el derecho escarnecido, porque sabíais, también, que aquí, en España, se jugava la libertad del mundo entero.”
Amb aquestes paraules, Juan Negrín, president del Consell de Ministres, es dirigia a la multitud de brigadistes internacionals congregats al pati del qual avui és l’Alberg L’Espluga de Francolí Xanascat. Aquest edifici, dins del nucli de Les Masies, va acollir el 25 d’octubre de 1938, en plena desfeta republicana, el primer acte de comiat del Govern de la República cap als integrants de les Brigades Internacionals. Avui, en l’indret on tingué lloc l’acte s’erigeix un espai de memòria per recordar i no oblidar, sobretot, la tasca d’aquests soldats estrangers vinguts en defensa de la llibertat.
Les Masies
La presència d’aigües medicinals –riques en minerals com el ferro o el manganès– fa que, a partir de mitjans del segle xix, es desenvolupi en aquesta zona una indústria d’hotels i balnearis destinada a acollir banyistes benestants que volien beneficiar-se de les aigües i la riquesa de l’entorn de les muntanyes de Prades. Conjuntament amb l’excursionisme mogut al redós de Poblet, és l’inici del turisme modern a la Conca de Barberà. Personalitats com el músic Pau Casals van ser-ne hostes destacats, així com diversos grups de noies barcelo- nines amb pocs recursos, a través del servei de colònies per als escolars de la ciutat organitzades per l’Ajuntament de Barcelona.
La Guerra Civil a les Masies
En esclatar la Guerra Civil Espanyola, bona part de les propietats de les Masies van ser requisades i destinades a usos en suport de la causa republicana, com ara l’allotjament de refugiats de guerra i l’establiment d’un hospital militar a l’Hotel Monestir per als soldats malalts o ferits al front, sobretot de l’Ebre. Però un dels episodis més importants va ser l’estada, la tardor de 1938, de l’Estat Major de l’Exèrcit de l’Ebre i d’un gran nombre de brigadistes internacionals.
Les Brigades Internacionals
El 25 d’octubre de 1938, al pati de l’edifici de l’actual Alberg L’Espluga de Francolí Xanascat, es produeix el primer acte de comiat a les Brigades Internacionals, batallons de voluntaris vinguts d’arreu del món per lluitar en favor de la República Espanyola. Aquell dia, davant d’una nodrida delegació de brigadistes, el president del Consell de Ministres, Juan Negrín, va dirigir un discurs d’agraïment a aquests combatents en un emotiu acte immortalitzat pels fotoperiodistes Robert Capa o Henry Buckley, entre d’altres.
Enllaç al contingut:
Enllaç a contingut digital:
https://esplugaturisme.cat/que-fer/museus-i-espais-visitables/
https://goo.gl/maps/D3QcAACvAEDhDc2i9
PROJECTE EDUCATIU VINCULAT A L’ESPAI DE MEMÒRIA
L’any 2016 el Camp d’Aprenentatge Els Monestirs del Cister, crea una activitat pedagògica i educativa, enfocada a educació secundària i batxillerat, sobre les Brigades Internacionals. El mateix any inagura una exposició permanent al pati de l’Alberg, amb fotografies i textos fetes per fotoperiodistes i periodistes del moment. L’activitat adreçada a centres educatius, es desenvolupa al pati i aules de l’Alberg i en indrets propers ocupats per l’exèrcit republicà.
Una proposta pedagògica en què es realitzen activitats de recreació històrica, sensorials, interpretació de fonts primàries (cartes i textos), interpretació de la publicitat a través de la lectura de la imatge dels cartells republicans, contextualització de la Guerra Civil a escala estatal i a escala mundial, idiosincràsia i procedència dels Brigadistes i vida quotidiana en temps de guerra.
Enllaç al servei educatiu:
https://serveiseducatius.xtec.cat/cda-monestirs/les-brigades-internacionals-a-lalberg-jaume-i/
PROJECTE VINCULAT AL PATRIMONI LOCAL I A L’ACTUAL INSTAL·LACIÓ JUVENIL
L’Alberg l’Espluga de Francolí Xanascat, és un equipament públic de l’Agència Catalana de la Joventut, un departament de la Generalitat de Catalunya. L’edifici forma part de la Xarxa Nacional d’Albergs Socials a Catalunya (XANASCAT).
Situat al nucli de Les Masies de l’Espluga de Francolí, es troba al peu de les muntanyes de Prades i dins el Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet. A tocar del Monestir de Poblet, un dels conjunts patrimonials arquitectònics i històrics dels més importants de Catalunya.
L’edifici de l’Alberg construït a finals del segle XIX
A començament de segle i al voltant de la Masia Blanca i de la Font del Ferro, coneguda i estudiada des del S. XVII es va crear un complex hoteler-balneari que amb el nom de vil·la Engràcia inclou el “Gran Hotel” Balneari Vil·la Engràcia, i posteriorment l’Hotel “La Capella”, L’Hotel del Centre, L’Hotel Francolí, etc.
El parc i la vegetació dels voltants donarà suport a l’ordenació i urbanització del conjunt que construirà posteriorment els xalets del Parc, els xalets Villa Engràcia, l’Hotel Francolí, etc. Al voltant de la Font del Ferro i de la Font de la Magnèsia es construïren, els edificis fortificats destinats als banys i altres aplicacions hidroteràpiques (avui desapareguts). Una part del balneari és avui destinada a l’Alberg L’Espluga de Francolí Xanascat, dedicat a l’allotjament juvenil i familiar que depèn de la Generalitat de Catalunya.
La disposició dels xalets i hotels al llarg de la carretera, els parcs, jardins i fonts que l’organitzen el fan un conjunt interessant com a exemple de vil·la balneària del nostre país.
Edifici de cos central bastit a finals XIX amb balustrada i porxo fets d’obra vista. Al conjunt s’hi afegiren annexes una plaça porxada pels volts dels anys 20, quan la capacitat de l’edifici originari es feu estreta. Durant la Guerra Civil feu la funció d’hospital i un cop consolidat el franquisme passà a dependre de la secció femenina. Amb l’arribada de la democràcia, des de l’any 1976 passà a dependre del servei de la Joventut de la Generalitat de Catalunya.
Actualment, l’Alberg és una de les majors places d’allotjament de la comarca, s’estructura en tres nivells: el primer agrupa les zones de lleure, aparcament i piscina; el segon se situa al voltant d’un pati interior, on hi ha les sales taller; i el tercer està format per una terrassa, l’entrada a algunes de les habitacions, el menjador i la recepció.