Les obres de construcció del ramal que connectarà l’Espluga de Francolí amb la xarxa de subministrament del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) avancen a bon ritme. Els responsables del CAT, juntament amb GICSA, l’empresa adjudicatària del projecte, preveuen que la infraestructura entri en funcionament durant el mes d’agost. A hores d’ara, ja s’han instal·lat, aproximadament, tres quilòmetres de canonada, dels 4,5 km totals que constituiran el nou ramal, el qual suposa una taxa d’execució del 70 %. Per a la resta de traçat, ja s’ha obert la rasa on s’ubicarà el tub de conducció.
El projecte de connexió de l’Espluga amb la xarxa de distribució del CAT es va iniciar el passat mes de febrer amb un pressupost d’adjudicació d’1.294.364,15 euros, subvencionat per l’Agència Catalana de l’Aigua i la Diputació de Tarragona, per un termini de sis mesos. Les característiques orogràfiques d’alguns punts del terreny intervingut i la dificultat en el subministrament d’alguns equips tècnics van ocasionar, durant la primera fase de construcció, un lleuger endarreriment respecte a les previsions. No obstant això, el contratemps s’ha compensat amb un important reforç i ampliació dels recursos, fet que ha contribuït a poder complir amb el calendari previst inicialment. En aquest sentit, s’han doblat ocasionalment els equips humans i tècnics i, alhora, s’ha treballat durant els darrers vuit caps de setmana.
Aquest dimarts al migdia, responsables del Consorci i de l’Ajuntament de l’Espluga han visitat les obres, des d’on el president del CAT, Joan Alginet, ha celebrat que “quan la nova canonada entri en funcionament, els prop de 4.000 veïns i veïnes de l’Espluga i les seves activitats econòmiques deixaran enrere l’episodi de restriccions diàries en el consum d’aigua potable viscut durant els darrers dos anys”. Alginet ha destacat que “l’arribada d’aigua al municipi és un pas endavant en matèria d’equitat territorial que, amb tota certesa, tindrà un impacte positiu en el desenvolupament social i econòmic de l’Espluga. El CAT és la xarxa que uneix i la posada en marxa d’aquest ramal demostra el nostre compromís amb el progrés sostenible de la nostra demarcació”.
Al seu torn, Josep Maria Vidal, alcalde de l’Espluga de Francolí, ha assegurat que “aquest projecte que s’executa avui dia, i que ja es va dibuixar fa més de 20 anys, no només ens permetrà reduir costos i deixar enrere les restriccions d’aigua, sinó que també garantirà un subministrament d’aigua més estable per a tots els veïns i veïnes els pròxims anys. Durant aquest darrer any, hem hagut de deixar de fer certes accions a causa del cost del transport d’aigua en camions, però ben aviat tindrem solució a un dels problemes més greus i endèmics que ha patit històricament l’Espluga de Francolí”.
Dades tècniques
El projecte de Ramal de subministrament a l’Espluga contempla una canonada de 4,5 km de longitud de polietilè d’alta densitat, amb un diàmetre nominal de 280 mm i 25 bars de pressió. Estarà connectada, en un extrem, al ramal existent de Montblanc, fins a la nova caseta d’arribada del CAT, a tocar del dipòsit municipal de Sant Miquel de l’Espluga de Francolí (a una cota de 473,9 metres). Actualment, el municipi compta amb una dotació diària de 150 m³.
Un abans i després per a l’Espluga
Des del passat agost de 2022, l’Espluga de Francolí s’ha abastit, principalment, amb l’aigua del CAT que arribava al municipi a través de camions cisterna provinents de Montblanc. Aquest sistema provisional de subministrament ha suposat una important despesa econòmica per part del consistori espluguí, havent d’invertir més d’un milió d’euros pel transport d’aigua, una solució que no ha permès cobrir el 100% de les necessitats d’aigua, atès que durant els últims dos anys s’ha hagut de restringir el consum d’aigua potable, aplicant talls entre les 8 del vespre i les 10 del matí.
La posada en marxa de la nova connexió del CAT amb l’Espluga de Francolí suposarà un gran alleujament per als veïns i veïnes, ja que es posarà fi a les restriccions d’aigua i es garantirà un subministrament estable i continuat. A més, això permetrà un estalvi significatiu en els costos operatius associats al subministrament amb camions cisterna. Aquesta infraestructura, per tant, representa no només una millora en la qualitat, sinó també un pas endavant en el desenvolupament econòmic del municipi. Una inversió de futur.
Paral·lelament, el consistori ha continuat treballant durant aquests darrers mesos en diferents projectes relacionats amb l’aigua, com la millora de la xarxa d’aigua a la urbanització Carreras per reduir les fuites, amb noves ordenances d’estalvi d’aigua i millores puntuals a la xarxa, incloent-hi la reparació de fuites, la construcció d’un nou pou al Parc de Natura del Garber i treballa en els projectes de substitució de comptadors domèstics i la millora de la xarxa de la urbanització del Casal.