L’acte d’estrena de la restauració, vestuari i nova imatge dels gegants vells de l’Espluga de Francolí se celebrarà el 4 de juny a les 7 de la tarda a la plaça del Castell, antic pati d’armes del desaparegut castell que van fundar els Cervera a la població, durant els segles XI i XII. L’objectiu és situar els històrics gegants, estrenats el 1947, però batejats el 1986, a l’entorn idoni pels personatges que representen: Ponç Hug de Cervera i Beatriu de Milany, vescomtessa de Bas, primers senyors i fundadors de l’Espluga de Francolí, l’any 1079. Per primer cop, els dos gegants, procedents del conegut motlle de la casa Ingenio de Barcelona, s’adequaran amb rigor històric a l’època dels seus personatges i amb la simbologia que els pertoca. L’estrena coincideix amb el seu 75è aniversari i el dels quatre primers nanos de l’Espluga: els macers, el vell i la vella. L’Ajuntament de l’Espluga hi ha destinat una inversió de 10.000 euros entre el pressupost municipal de 2021 i 2022, dels quals 800 € han estat subvencionats pel Departament de Cultura a través de la subvenció per a activitats culturals relacionades amb la cultura popular i tradicional.
Aprofitant l’aniversari, la Colla Gegantera i l’Ajuntament de l’Espluga, titular de les peces, van acordar l’any passat fer front a les greus afectacions a la roba i a les parts corpòries dels elements, propiciant una renovació integral 36 anys després de l’últim canvi de vestuari. La nova vestimenta s’ha dissenyat a partir de l’informe tècnic encarregat, la valoració prèvia del Centre d’Estudis Locals i el seguiment dels autors de la reforma: el taller Casserras de Solsona i el taller El Barato de Reus.
El dia abans, el 3 de juny a les 7 de la tarda, l’historiador Antoni Carreras, president del Centre d’Estudis Locals, contextualitzarà l’època i la genealogia dels Cervera en l’acte de presentació de la seva primera novel·la ‘Roc Ponent’ (Circulo Rojo, 2022) que tindrà lloc a la Sala Folch i Torres del Casalet. El relat recull les peripècies de Ponç de Cervera (fill de Ponç Hug) i la germana del comte de Barcelona, Almodis, per les terres despoblades de Castellfollit, als boscos de Poblet.
Un acte institucional i de poble
L’esdeveniment previst pel 4 de juny integrarà, a més de l’estrena, l’acte institucional de celebració de l’aniversari dels gegants i nanos vells i alhora un homenatge a tots els geganters i geganteres que ha tingut l’Espluga des de l’any 1947, una seixantena. També es presentaran les noves maces que lluiran els dos nanos macers, elaborades per l’artesà espluguí Ramon Amigó, del taller El Ribot. Per l’ocasió ballaran les figures originals dels nanos. Els Grallers de l’Espluga, que aquest any també compleixen 30 anys de la seva recuperació, acompanyaran els balls oficials de Gegants i de Nans, compostos per Josep Prats, que habitualment només es ballen per la Festa Major. En acabar, els gegants, ja renovats, oferiran una cercavila pel Capuig, el barri de l’antiga Espluga Sobirana.