Des de l’Agència Catalana de l’Aigua s’està impulsant un projecte que s’anomena ASSISTÈNCIA TÈCNICA PER A L’ESTUDI D’ALTERNATIVES PER A LA RECUPERACIÓ MORFOLÒGICA I ECOLÒGICA DEL RIU FRANCOLÍ.

El projecte té com a objectiu estudiar diferents opcions per a la recuperació del riu Francolí després de la DANA de l’octubre de 2019, centrant-se en la millora de l’ecosistema i la forma natural del riu. Aquests estudis ajudaran a dissenyar un futur projecte que permeti recuperar l’espai fluvial, naturalitzar la llera i els marges del riu, i millorar la capacitat per gestionar l’aigua, tenint en compte el canvi climàtic i els fenòmens extrems típics dels rius mediterranis.

El projecte tracta un tema socialment sensible, especialment pel que fa a l’ordenació dels usos del sòl en zones inundables i la millora del riu. Per això, és essencial informar a la ciutadania de les alternatives proposades, i que aquestes es puguin valorar en un procés participatiu, on tots els actors clau puguin opinar. Aquest procés inclou activitats de participació ciutadana i de divulgació per assegurar que la població estigui informada i pugui implicar-se activament, garantint així la viabilitat i l’acceptació de les solucions proposades.

En aquest apartat hi trobaràs la informació de les diferents sessions i tallers participatius que es realitzaran, així com dels materials divulgatius que s’elaboraran.


L’ACA impulsa la primera jornada per millorar el riu Francolí al seu pas per l’Espluga de Francolí

El dia 23 d’octubre l’Espluga va acollir una sessió informativa i espai de trobada sobre l’estudi de renaturalització del riu Francolí, al seu pas pel municipi.

La trobada, organitzada per l’Agència Catalana de l’Aigua amb la col·laboració de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí, tenia com objectiu informar i conscienciar la població sobre la importància de la recuperació morfològica del riu, així com recollir aportacions valuoses que ajudin a identificar limitacions i oportunitats per a les diferents alternatives plantejades.

A la sessió hi van intervenir l’alcalde de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí, Josep M. Vidal, la cap de la Demarcació de Tarragona, Marta Díez i diferents tècniques tant de l’Agència com de la consultora encarregada de l’estudi d’alternatives del projecte, a més a més, de diferents espluguins i espluguines que van intervenir durant la sessió.

La reunió estava dirigida a un públic ampli amb l’objectiu de comptar amb una visió prou diversa del territori en relació amb el model de gestió de l’aigua: el món municipalista, les empreses i la indústria i les activitats econòmiques, la pagesia, les universitats i els centres de recerca, les entitats gestores d’aigua, les entitats ambientalistes i, en general, totes les activitats vinculades a l’aigua i la resta de persones interessades.

La recuperació del riu Francolí a l’Espluga de Francolí comptarà amb sessions informatives per garantir el coneixement dels objectius de l’estudi promoure la implicació del màxim de persones possible. L’objectiu és informar, conscienciar i sensibilitzar la població sobre els riscos geomorfològics i hidràulics, així com exposar els beneficis de la millora ambiental del riu, donant especial rellevància a la zona de confluència entre el riu Sec i el Francolí. Aquest espai de confluència és altament actiu des del punt de vista hidrodinàmic i hidromorfològic i, per aquest motiu la seva recuperació de l’espai fluvial esdevé prioritària.

Els continguts tècnics es presentaran de manera accessible, i es crearà un espai de debat on els ciutadans podran expressar les seves preocupacions i valorar les oportunitats que oferirà el futur projecte. Aquesta participació activa serà clau per assegurar que les actuacions previstes, com la millora de la morfologia del riu, la plantació de vegetació autòctona, i la creació d’espais verds, entre d’altres, s’alineïn amb les necessitats i interessos de la comunitat.