L’Ajuntament de l’Espluga de Francolí ha donat a conèixer aquest dimarts l’avantprojecte que planteja l’estudi de la viabilitat de traslladar la Llar d’Infants Municipal, l’Escola de Música Municipal i l’Escola de Dansa del Casal a l’antic institut, situat a l’avinguda dels Països Catalans número 4, mantenint el Casalet en ambdós casos com a espai cultural i alhora de suport als espais docents esmentats.
La proposta preveu una nova distribució de l’actual edifici i s’ha valorat el fet que la interacció entre els diferents usos docents i culturals d’àmbits diferents i amb usuaris d’edats diverses, pugui generar noves relacions, idees i projectes compartits que multipliquin l’activitat cultural de l’Espluga. Alhora, hi ha espais que poden ser comuns pels diversos usos, de manera que deixarien de tenir un ús esporàdic per tenir-lo més continuat.
Una de les opcions que ha presentat l’estudi d’arquitectes L’Aparador, encarregats de realitzar l’avantprojecte, ha estat la distribució de l’Escola de Dansa (de gestió actualment privada) i la Llar d’Infants Municipal en planta baixa i l’Escola de Música Municipal en planta primera. Ambdues compartirien accés, en el qual hi podria haver una consergeria/administració única o separada segons necessitats, mentres que la Llar d’Infants Municipal tindria un accés propi independent.
L’Escola de Música seguiria l’esquema actual de passadís central amb aules a banda i banda, aula de professiorat i zona de banys. S’han dissenyat les aules de música amb parets no paral·leles per millorar-ne la sonoritat i sense finestres per garantir un millor aïllament acústic. D’aquesta manera també es genera un espai central de pas, on apareixen racons de vida: bancs, taules d’estudi,… Per garantir la seva il·luminació natural es proposa un gran lluernari superior en tot el passadís.
La llar d’infants tindria el seu accés independent per la façana nord, a través del parc del Rovelló, amb una entrada semi exterior. En aquesta nova llar hi hauria un espai cuina/càtering i una sala comuna polivalent/menjador que serviria d’espai distributiu d’accés a les tres aules que tindrien façana al sud on queda situat el pati. També es planteja una gran pèrgola metàl·lica i de fusta al jardí que generaria un espai semi exterior, que permetria ampliar les aules cap al pati durant els mesos de bon temps.
Per altra banda, l’Escola de Dansa tindria un accés compartit amb l’Escola de Música, amb vestidors per l’alumnat i docents, bany adaptat i accés a la gran sala d’assaig. Aquesta es podria dividir en 2, 3 i fins a 4 aules més petites mitjançant divisòries replegables, perquè aquest espai s’adeqüi a les necessitats dels assajos.
També es planteja el tractament dels espais enjardinats exteriors amb una vegetació que s’adeqüi a les necessitats climàtiques i que generi espais interessants i agradables, tant pels infants al jardí de la llar, com pels usuaris dels altres equipaments en les esperes/entrades/sortides de les seves activitats.
Ampliació del Casalet, amb una caixa escènica més gran
Pel que fa al Casalet, mantindria el seu accés independent i es planteja la reorganització dels espais de l’entrada creant un gran vestíbul amb un espai de consergeria, venda d’entrades i servei de bar, que podria servir també begudes a la terrassa exterior. Un dels principals canvis passarien a l’escenari, ja que aquest s’ampliaria en profunditat i alçada per permetre espectacles i concerts de major format, amb moltes més possibilitats tècniques. També està previst resoldre els problemes de filtracions a la sala i reformar-ne tot el mobiliari i acabats, sempre respectant les pintures de la boca de l’escenari de Llucià Navarro. L’accés a platea quedaria clarament visible des del vestíbul i s’adaptaria per l’accés de minusvàlids.
L’edifici incorporarà algunes mesures d’estalvi d’aigua, tal com contemplen les noves ordenances municipals, a més a més, s’eliminarien les barreres arquitectòniques i s’instal·laria un ascensor per fer els recorreguts i espais requerits accessibles. L’edifici reformat tindrà una superfície total construïda de 1.572,83 m² i la reforma s’estima que costaria uns 2,1 M€. Amb l’avantprojecte redactat, l’Ajuntament podrà sol·licitar subvencions per tal de fer front a les inversions.
L’avantprojecte està pensat per poder desenvolupar els quatre espais (Llar Municipal, Escola de Música, Escola de Dansa i Casalet) en quatre fases diferents, això permetria desenvolupar les obres a mesura que s’aconsegueixi finançament i es prioritzi la necessitat de cada espai. L’Equip de Govern proposa començar per prioritzar l’execució de l’Escola de Música, doncs és l’espai que té més necessitats no resoltes a dia d’avui.
Actualment, l’espai de l’antic institut, Casalet, pista poliesportiva i entorn són de titularitat de la Generalitat de Catalunya, és per això que l’Equip de Govern està treballant amb la direcció general de Patrimoni del govern català per tal de formalitzar algun tipus de cessió d’ús d’aquest edifici que permeti a l’Ajuntament d’optar a subvencions per tal de finançar les actuacions.